You are here

Compozitorul Eugen Doga își sărbătorește ziua de naștere. Moldpres. 1.03.2023

Compozitorul Eugen Doga, Artist al Poporului, a împlinit astăzi 86 de ani, informează MOLDPRES.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii" și ”Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cântece pentru copii.

Compozitorul a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific Artist al Poporului, cu ”Ordinul Republicii”, ordinul "Steaua României" în grad de comandor, cu ordinul "Serviciul Credincios" (România), cu ordinul "Za zaslughi pered otecestvom" și cu ordinul ”Alexandr Nevski” (Rusia). Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingașa și tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

În 2022, compozitorul a lansat volumul de carte autobiografic cu titlul „Viața mea, așa cum a fost să fie”. Solicitat de agenție, Eugen Doga a afirmat că ideea de a scrie o carte i-a venit cu mulți ani în urmă. Mai întâi credea că va fi o carte de nuvele. Apoi s-a gândit să-și recapituleze biografia în ordine cronologică. Dar din ce a scris, spune compozitorul, au ieșit niște memorii tradiționale. În volum sunt pagini consacrate lui Grigore Vieru, Emil Loteanu, Ion Popescu Gopo, Alexandru Samoilă ș.a.

”Sper că după ce veți citi această carte, veți putea să vă plimbați mai liniștit prin cronica virtuală a vieții voastre, care cred că vă va invita în copilărie, la bunii prieteni de demult, în locurile tainice și romantice ale primelor sărutări, în care întâmpinați odinioară zorii și primăverile. M-am străduit, în măsura în care e cu putință, să fiu obiectiv, să reproduc multe momente prin negura vremii, care nu se limitează la întorsul filelor calendarului, ci ne mai și atrage în vâltoarea ei și ne revine o luptă grea pentru a ne menține în zona ei de atracție, ca să nu fim aruncați în niciunde. Sper foarte mult că în timpul acestei plimbări o să vă scoateți ochelarii fumurii de pe ochi și căștile din urechi și o să le oferiți receptorilor ființei voastre să capteze informațiile care sunt produsul vieții mele imperfecte, dar foarte interesante și bogate în evenimente”, notează compozitorul în prefața cărții.

Moldpres

 

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.