O nouă filă din fascinanta “Poveste de toamnă” pusă în scenă de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania va fi “scrisă” pe note muzicale în perioada 5-6 noiembrie în sala ATP Tech Center din Baia Mare. La cea de-a IX-a ediţie a Festivalului-concurs de romanţe “Poveste de toamnă” se anunţă oaspeţi de seamă care vor veni în faţa publicului cu surprize muzicale: maestrul şi compozitorul basarabean Eugen Doga, Fuego, alias Paul Surugiu, maramureşeanca Paula Seling şi tenorul Vlad Miriţă. Lor li se alătură: Cezar Cazanoiu, profesorii de la Liceul de Arte, Tudor Raţ şi Adrian Cristea. Concurenţii şi invitaţii ce vor susţine recitaluri vor fi acompaniaţi de orchestra condusă de dirijorul Eduard Albina, proaspăt premiată la Festivalul Internațional de Folclor din Nova Prata (Brazilia).
Concurenţă “romanţată”
În concurs vor intra 10 concurenţi din Cluj, Târgu Mureş, Timişoara, Iaşi, Maramureş. Directorul Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania, Iuliana Dăncuş, a declarat că iniţial s-au înscris 20 de persoane, dar acestea au avut de trecut printr-o preselecţie. Din comisia de evaluare au făcut parte dirijorul Eduard Albina şi tenorul Alexandru Mânzat. Cei rămaşi în competiţie vor încerca să cucerească publicul, dar şi juriul care va fi format din maestrul Eugen Doga, tenorul Alexandru Mânzat şi prof.univ. dr. George Achim. Prezentatorii festivalului vor fi: Dan Carpov şi managerul Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania, Iuliana Dăncuş. Soliştii vor fi acompaniaţi de orchestra condusă de dirijorul Eduard Albina.
Recitaluri de excepţie
În ambele seri, organizatorii au pregătit recitaluri susţinute de artişti de seamă. Astfel, în 5 noiembrie, pe scena festivalului va urca cunoscutul interpret Fuego, pe numele său real, Paul Surugiu. Acesta va interpreta romanţe, melodii compuse de compozitorul Eugen Doga, dar şi piese din propriul repertoriu. A doua seară va fi una a eleganţei artistice. Paula Seling va veni cu o premieră în faţa spectatorilor. Acompaniată la pian de maestrul Eugen Doga, artista maramureşeană va cânta celebre valsuri compuse de acesta. De asemenea, tenorul Vlad Miriţă revine în Baia Mare cu un recital special. Dansatorii au pregătit şi ei momente coregrafice-surpriză.
Maestrul valsurilor, în Baia Mare
Organizatorii au mai arătat că o prezenţă aparte va fi cea a compozitorului Eugen Doga care este văzut ca un monument al compoziției muzicale din secolele 20 și 21. Celebrul său vals ”Gingașa și tandra mea fiară” din filmul rusesc cu același nume a fost inclus de UNESCO în lista celor patru mari capodopere ale secolului XX. De asemenea, o altă piesă a celui considerat cel mai mare compozitor român în viață, Valsul Gramofon, este pe locul 83 în Top 200 Classical Music Pieces. Eugen Doga este membru al Academiei din Republica Moldova, dar și al celei din Rusia, a primit numeroase premii, dar și medalii oficiale, de stat, atât din partea celor două țări, cât și a României.
Pe parcursul celor două zile, publicul va avea ocazia să facă poze cu artiştii. În acest sens, au fost amenajate spaţii speciale pentru fotografiere, cu decoruri şi butaforie autumunale, specifice unui cadru de romanţe. Biletele pot fi procurate de la sediul Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania de pe b-dul Traian. Preţul unui bilet: 30 lei/zi.
1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.