Usted está aquí

Eugen Doga, în premieră peste ocean, la primul Festival al Limbii Române. ea.md. 16.08.2015

Începând cu sâmbătă, 15 august, românii din SUA și Canada participă la Festivalul Limbii Române - eveniment organizat de către Institutul Cultural Român de la New York. Primul oraș în care a fost sărbătorită limba română este Montreal. Românii din regiune s-au adunat, sâmbătă, la un concert de excepție cu participarea maestrului Eugen Doga, a naistului Vasile Iovu, a scriitoarei Luminița Dumbrăveanu și a regizorului Teodor Guțu - realizatorii filmului documentar „Eugen Doga”. Celebrul compozitor a zburat peste ocean în premieră, la vârsta de 78 de ani, pentru a sărbători alături de toți românii.

„Românii din Montreal vor avea ocazia să se întâlnească cu Eugen Doga – compozitorul român în viaţă cu cea mai largă recunoaştere internaţională după George Enescu – în data de 15 august (sâmbătă), la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges, Sala Mare.
Maestrul va fi prezent cu ocazia unui spectacol organizat de Comunitatea Moldovenilor din Quebec și Asociația Culturală Română, cu sprijinul Institutului Cultural din New York și al echipei „Flacăra Film” din Chișinău. Spectacolul face parte din turneul intitulat „Flacăra Limbii Române şi Unității de Neam” care se va derula în perioada 15-18 august în Canada și SUA și care este dedicat Zilei Limbii Române”, scria publicația Accent Montreal, zilele trecute. 

Timpul s-a scurs rapid, iar marea ocazie pentru românii stabiliți în statul canadian a sosit sâmbătă, pe 15 august. Mihaela Ciovica a asistat la eveniment și a distribuit, pe pagina sa virtuală, un mesaj plin de impresii.

„Vreau să-i mulțumesc doamnei Ala Mîndâcanu, pentru o zi memorabilă, care n-ar fi existat fără sufletul ei, al unei femei puternice și cu mare iubire pentru țară. Tocmai m-am întors de la prima zi a Festivalului Limbii Române din Canada și SUA.

Vreau să vă scriu la ce am asistat, acum, imediat, cât sunt încă sub influența orelor petrecute acolo, înainte ca emoțiile fericite pe care le simt, să-și piardă din intensitate.

Am ajuns cu cinci minute de întârziere și sala era plină! Oameni frumoși, printre ei, persoane din comunitate, pe care le mai întâlnisem și cu ocazia altor evenimente.  […]

O văd pe doamna Ala că ia microfonul. Se face liniște și vocea ei plină de emoție mă emoționează în aceeași măsură. Evenimentul la care asistam, era unul excepțional pentru că era o premieră al unui festival al limbii române pe continentul american și pentru că invitatul special care ne onora evenimentul, trecuse pentru prima oară Atlanticul, deși e cunoscut în toată America de zeci de ani: Eugen Doga!

Compozitorul al cărui vals ,,Blânda și tandra mea fiară” a fost considerat, de către Ronald Reagan, ,,valsul secolului XX”, compozitorul care a fost apreciat de către elita intelectuală a SUA cu medalia ,,Om al Mileniului”, a trecut oceanul doar acum, la 78 de ani, pentru a celebra împreună cu noi limba română!

Printre cei prezenți, se menționează la un moment dat și prezența ambasadorului Rusiei în Canada! Era să cad de pe scaun! Cum era foarte aproape de mine, nu puteam să-i scap din ochi reacțiile feței în momentele în care s-a vorbit despre greutatea românilor de peste Prut de a-și păstra limba română, despre importanța și prețuirea noastră pentru ceea ce ne leagă cel mai mult, despre imposibilitatea ca o graniță sau un regim să distrugă ceva sfânt… Mă uitam la el și eram satisfăcută să văd cum se foia pe scaun, cum își atingea nasul, la un moment dat am avut impresia că se șterge la ochi… Nu i-o fi dat lacrimile?! S-a înroșit la față când domnul Doga a spus că a renunțat să studieze istoria la universitate în Moscova, cand și-a dat seama că ceea ce învață, nu era prea adevărat… A fost prima dată când m-am gandit ce fericiți trebuie să fie ambasadorii noștri în lume, fără să simtă că au în spatele lor păcatele unui stat expansionist! Oricum, n-am simțit nici un fel de compasiune pentru jena evidentă a ambasadorul rus! Chiar dacă Moscova l-a făcut cunoscut în lume pe Eugen Doga, chiar dacă l-a medaliat, onorat, recunoscut, apreciat, să nu uite niciodată ca acest mare om, e român! Nu datorăm nimic Moscovei, consider prezența ambasadorului la acest eveniment ,,un jos pălăria”, din partea Rusiei, în fața unui român!

Domnule Doga, chiar dacă, așa cum ați spus dumneavoastră, nu vorbiți bine nici rusește, nici românește, vreau să vă spun că limba română pe care o vorbiți, este atât de frumoasă, fiindcă poartă în ea rezistența românilor de peste Prut de a o păstra și a o transmite mai departe, iar urmele ,,imperfecțiunii” ei înseamnă eroism!

Spectacolul a fost minunat! Vasile Iovu, Luminița Dumbrăveanu, Teodor Guțu, Marina Negruță, Nicolae Margineanu, vă mulțumesc pentru că mi-ați dăruit emoții pe care n-am să le uit, sunteți talentați, buni și v-ați înfățișat cu mare drag sufletul înspre noi, românii din Montreal!

Va mulțumesc, doamnă Ala Mândâcanu, că aseară, probabil erați epuizată, să organizezi un astfel de eveniment nu e ușor și totuși mi-ați adus aminte de festival! O zi de Sfântă Marie care m-a adus din nou aproape de limba română, n-am cum s-o uit!”,  a comunicat Mihaela Ciovica.

Minunatele fotografii de la prima zi a Festivalului au fost surprinse de către  fotograful basarabean Viorel Mărgineanu, stabilit în Canada de circa 10 ani. Potrivit agendei, astăzi, pe 16 august, a doua zi a Festivalului a avut loc în Ottawa, iar marți, pe 18 august, va avea loc a treia zi a Festivalului, la New York, în SUA.

ea.md

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.