Usted está aquí

(FOTO) Natalia, soția lui Eugen Doga, învingătoarea Festivalului Fânului. Timpul. 24.08.2012

Acum o lună și ceva scriam despre un basarabean care a cumpărat un munte din România. Materialul a provocat interesul sincer al cititorilor.

Și nu întâmplător - cine dintre moldovenii noștri nu este curios să afle cum un basarabean poate deveni „patron”, „proprietar de munte”? De ce am decis să revin la subiectul respectiv?

Pe vârful Muntelui Cremenii, sus-sus, la aproape 1300 înălțime de la nivelul mării, a avut loc Festivalul Fânului. Sărbătoarea a fost organizată de stăpânul acestui munte, basarabeanul Constantin Robu, precum vă informam în materialul precedent, originar din Căpriana, Străşeni, stabilit la Bucureşti încă în deceniul trecut. Suflet de artist, îndrăgostit de fantasticele peisaje montane, dar și de înfocat român, Constantin Robu a invitat la Festivalul Fânului prietenii săi din R. Moldova. Inima și motorul Festivalului din acest an a fost cunoscutul om de afaceri, dar mai întâi, om extraordinar de sensibil la ceea ce se numește cultură națională, Nicolae Avram. Cei care au dat curs invitației nu au regretat, au avut o zi plină de muncă: acolo unde secole în urmă pășteau hergheliile de cai ale lui Vlad Țepeș, acum răsunau vocile basarabenilor care, înarmați cu greble, furci și țăpoaie din arsenalul lui Constantin Robu au adunat fânul aromat, bun de făcut ceai, depozitându-l în pitoreștile case de lemn, înălțate anume pentru așa ceva.


Eugen Doga mângâie caii

Spre sfârșitul zilei, președintele juriului, Alexandra Tănase, a făcut bilanțurile. Pe „podiumul de onoare”, în aplauzele celor prezenți și ale munților din preajmă, au urcat învingătorii. Primele trei locuri au fost ocupate de cei mai harnici dintre cei harnici - compozitorul Eugen Doga și soția sa Natalia - care i-au uimit pe toți, mai ceva ca renumitele valsuri ale maestrului; Svetlana Ciobanu, hohotele de râs cristalin ale căreia se auzeau tocmai în munții Alpi, și cea mai tânără participantă a festivalului, Ana-Maria

În onoarea învingătorilor (în rândul cărora mai trebuie incluși Ion Chilianu, junele Cristi, fratele lui Constantin Robu, Ioachim, venit special tocmai din Florida, SUA), dar și a tuturor participanților la Festivalul Fânului, care, cu certitudine, va deveni o tradiție, s-a cinstit - cu măsură! - vin bun adus din Basarabia, lapte acru, pregătit de Constantin Robu, lapte proaspăt de vacă și de capră, muls direct acolo, pe vârful Muntelui Cremenii, de la vacile și caprele lui Constantin Robu. Lucrările Festivalului s-au încheiat târziu, cu tradiționalul foc de tabără. Flăcările spintecau întunericul nopții și încălzeau sufletele celor care au avut fericirea să adune fân, într-o splendidă zi de august, pe muntele al cărui proprietar este prietenul lor, românul Constantin Robu, originar din Căpriana, Strășeni, care ne demonstrează cum trebuie să se facă Unirea cu Țara…

TIMPUL

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.