Albumul "Marile succese" al compozitorului basarabean Eugen Doga a fost lansat, vineri, la București, în prezența a numeroase personalități din viața artistică românească.
Albumul conține 18 melodii, printre acestea aflându-se "Maria Mirabela", vals din filmul "Dulcea și tandra mea fiară" / ''My Sweet and Tender Beast'' (melodie care a fost interpretată în deschiderea și închiderea Jocurilor Olimpice de la Moscova, 1980, precum și la deschiderea JO de Iarnă de la Soci, 2014), "Metamorfoze", "Orașul meu alb", "Drumul țiganilor", "Ruga", "Cascada de la Paris", "Păstrați iubirea", "Rendez-vous".
"Firește că era cazul să cunoașteți cu mulți ani înainte această muzică; m-am străduit să includ aici piese care au rezistat timpului și care în aceste timpuri au trecut hotarele multor continente", a spus Eugen Doga.
Prezent la eveniment, Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, i-a oferit compozitorului basarabean o diplomă de excelență.
"Permiteți-mi ca, în numele instituției pe care o reprezint, să vă oferim cu acest prilej o diplomă de excelență. (...) Permiteți-mi să vă aduc un omagiu suplimentar și să spun că sunt rare personalitățile (...) care au abordat cu atâta măiestrie absolut orice gen de muzică. Eu nu cunosc pe altcineva. Aveți un dar deosebit ca tot ceea ce este muzical să nu vi se pară străin de muzică, de creația dumneavoastră, și să-l faceți remarcabil", a spus Radu Boroianu.
Și Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România, a fost prezent la lansare. "Astăzi avem ocazia de a participa la un eveniment de excepție, această lansare a discului maestrului Eugen Doga. Pentru noi, numele lui Eugen Doga, mai ales în Basarabia, are o relevanță deosebită, pentru că în perioada sovietică ne-a ținut aproape de limba română, ne-a ținut aproape de cele, aș spune, sfinte", a afirmat ambasadorul.
Directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", Alexandru Arșinel, i-a oferit compozitorului Eugen Doga o serie de "simboluri românești" — o sticlă de vin, o muzicuță, cartea "Alexandru Arșinel — De la Dolhasca pe Calea Victoriei" și un CD cu o culegere de melodii înregistrate și interpretate de el însuși.
"Mulțumesc tare mult că ai venit aici, mulțumesc că te-am revăzut. Mi-ai fost și mi-ai rămas întotdeauna drag, tu și cu prietenul nostru care nu mai este, Vieru", a spus Arșinel.
Paul Surugiu l-a invitat pe Eugen Doga să devină membru de onoare în cadrul proiectului său — "Art by Fuego — Artă pentru suflet".
"Maestrul Eugen Doga este unul dintre cei mai apreciați compozitori universali, înscriindu-și definitiv imaginea și operele în rândul clasicilor contemporani, având parte de cel mai deplin și incontestabil succes românesc al tuturor timpurilor. Muzical și deplin în descrierea artei sale, maestrul Eugen Doga este un veritabil făuritor al emoției și un creator al muzicii înalte. Pentru dulcea și tandra sa creație, acest luceafăr al muzicii, un colos și un mohican, devine, începând de astăzi, membru de onoare al proiectului meu", a spus Paul Surugiu.
Printre cei care au fost prezenți la eveniment s-au numărat Stela Popescu, Corina Chiriac, Manuela Hărăbor, Anca Pandrea, Crina Matei, Oana Sîrbu, Silvia Dumitrescu, Stela Enache, Medeea Marinescu, Mihai Constantinescu.
Eugen Doga este unul dintre puținii compozitori care au compus și au interpretat toate genurile muzicale clasice, cu excepția muzicii de operă.
Distins cu premiul UCMR în 2006, acad. Eugen Doga, "Maestru în artă", "Artist al Poporului", "Om al Mileniului" și fost deputat, este o celebritate mondială, cu zeci de ordine, medalii, distincții, concerte în întreaga lume. Ca o recunoaștere a realizărilor sale impresionante în domeniul componisticii, Eugen Doga a fost decorat cu înalte ordine, medalii și distincții ale Republicii Moldova și ale URSS: Ordinul "Merite deosebite pentru patrie de gradul IV".
În 1997 a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer.
Pe 26 august 2008, președintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a acordat titlul de "Laureat al Premiului de Stat" pe anul 2008, "pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale". A primit medalia "Pentru serviciul credincios în beneficiul Patriei" (Rusia, 2008) și Ordinul Național "Serviciul Credincios", în grad de Mare Ofițer, acordat de Președinția României în 2014. Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa.
AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.