Cu ocazia Zilei Culturii Naționale și aniversării de 166 ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu compozitorul Eugen Doga a luat parte la aceste manifestări pe datele de 13-14 pe scena celebrului Ateneul Român cu un fragment din baletul LUCEAFĂRUL după poemul lui Mihai Eminescu interpretat de orchestra, corul mare și soliștii filarmonicii ”George Enescu”. Muzica maestrului E. Doga au preluat-o creațiile compozitorilor Weber și Wagner. Maestrul E. Doga în aplauzele din sală a fost chemat pe scenă și a mulțumit interpreții,care s-au ridicat în picioare și la fel îl aplauda în lumina fețelor pline de zâmbete.. Publicul a fost plăcut surprins de această operă muzicală pe baza celebrului poem al lui M. Eminescu plină de sbucium, dragoste și disperare. Dirijorul orchestrei maestrul Iosif Ion Prunner pe parcursul dezvăluirii muzucii ni se părea că era gata și el să-și disfacă aripile și să o ea în zbor pe calea Luceafărului.Orchestra crea imagini de marea liniștită, zbucium pornit din sferele astrale, de duioșie și dragoste a Cătălinei și vicleniie lui Cătălin în scena de duet al acestor doi tineri cu trăirile lor firești de pe pământ, dar și înșeleciunea și zdrobirea viselor crăiasei Cătălina. Pe scena Ateneului Eugen Doga a susținut pe parcursul ultimelor ani mai multe concerte de autor cum a fost acel din 2008 cu genericul ÎN OGLINDA CLIPELOR ori cel din 2012 cu genericul TOAMNA ROMANTICĂ. Eugen Doga spunea că ”Ateneul Român” este biserica spirituală a României unde dorea mult să cânte cândva pe scena acestua.
Pe data de 15 ianuarie a fost împlinit un alt vis al compozitorilui, de cânta în Casa memorială al lui George Enescu, Palatul Cantacuzino. În program au fost lucrări de muzică camerală interpretată de cvartetul PASSIONE condusă de Violeta Tuță-Popescu și soliștii Ana Cebotari și Constantin Rudolf Cocriș. Programul a început cu interpretarea cvartetului 4. Au fost cântate romanțe pe verusi de Mihai Eminescu și Veronica Micle, piese instrumentale cu participare lui Eugen Doga la pian inclusi două valsuri celebre ca valsul din filmul ”Dulcea și tandra mea fiară” și ”Gramofonul” incluse în TOP-ul celor 200 de creații muzicale celebre din toate timpurile. La concert organizat de Guvernul României in frunte cu doamna Ambasador și reprezentantul R.Moldova în guvernul României D-na Iuliana Gorea-Costin, care cu mare dragoste și dăruire a organizat această frumoasă sărbare și Ambasada R.Moldova în București. Au fost prezenți peste 20 de reprezentanți ai Ambasadelor acreditate în România între care din SUA, Japonia, Finlanda și.a.
Cu această frumoasă serată s-a încheiat omagierea zilei de naștere al lui Mihai Eminescu și Zilei Culturii Nationale. Pe data de 20 ianuarie va continua sărbarea la Paris cu aceiaș echipa.
1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.