Вы здесь

Maluri de Prut | Eugen Doga pentru Radio Chisinău: Dacă muzica nu este ascultată, înseamnă că nu există! (AUDIO/VIDEO) 12 Decembrie 16:08. Radio Chișinău. 12.12.2018

Compozitorul Eugen Doga a fost premiat în cadrul Galei Euro CentenArt - eveniment cultural organizat zilele trecute la Muzeul Național al Literaturii Române din București, alături de alte 10 personalități ale culturii și artei din diaspora română din Europa.

Într-un scurt interviu pentru  Radio Chișinău realizat de Ina Guțu, maestrul Eugen Doga a vorbit despre însemnătatea acestui premiu cât și despre spectacolul-oratoriu ”Unirea cea Mare” scris și prezentat în premieră la Craiova.

Maestrul Eugen Doga a primit zilele trecute premiul Euro CentenArt, o distincție care a pus în valoare, la 100 de ani de la Marea Unire,  cele mai importante valori spirituale românești din spațiul european. Premiul a fost cu atât mai valoros cu cât președintele juriului care a desemnat laureații a fost Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române și un mare eminescolog, potrivit maestrului Eugen Doga.

[Maluri de Prut | Eugen Doga pentru Radio Chisinău: Dacă muzica nu este ascultată, înseamnă că nu există! (AUDIO/VIDEO)]

”Nu a fost doar o diplomă, un lucru foarte important în aceste vremuri pentru noi artiștii de la Chișinău, care o ducem greu, a fost și o susținere sub forma unui premiu bănesc.  Dacă muzica nu este ascultată, înseamnă că nu există. Dar dacă este ascultată și apreciată atunci sigur, e dublă bucurie.  Cu atât mai mult cu cât președintele juriului a fost o mare personalitate-Eugen Simion, un mare eminescolog, un mare spirit românesc”

Maestrul Eugen Doga este compozitorul spectacolului-oratoriu, ”Unirea cea Mare”, a cărui premieră a avut loc la Craiova la 1 Decembrie. Cele peste 30 de creații, pe versuri de poeții Nicolae Dabija și Ion Diaconescu, care compun spectacolul, au tematică patriotică și se referă la istoria românilor, la lupta lor, la unele personalități ale istoriei care au schimbat și au modelat destinul poporului român. Printre ele și  ”Imnul lui Mihai Viteazu”, o creație impunătoare pe care maestrul Eugen Doga speră ca va fi preluată și interpretată inclusiv de orchestrele militare de pe cele două maluri ale Prutului, nu doar în teatre.

”Imnul lui Mihai Viteazu”- este un imn închinat marelui conducător, primul care a fost la baza Unirii Principatelor Românești. Creația va completa ți celălalt imn închinat lui Ștefan cel Mare- pe versuri de Mihai Eminescu. Deci avem doi mari titani pe care i-am cântat în muzică. O altă creație este ”Mi-e dor de tine Bucovina”- foarte mult îmi place, ”Veniți aici în Ardeal”, ”Din Hotin”.  Foarte interesant menuetul, de la începutul spectacolului, în stil medieval, pe care foarte frumos l-a dansat trupa de balet. Cam 33 de creații compun spectacolul  ”Unirea cea Mare”.

Anul 2018 a fost un an încărcat dar frumos, recunoaște maestrul Eugen Doga care a amintit de concertul său închinat lui Mihai Eminescu și Veronica Micle din sala de spectacole a Palatului Schönbrunn din Viena, unde a cântat însuși Mozzart, dar și de concertele susținute la Bruxelles și Ankara.

[Maluri de Prut | Eugen Doga pentru Radio Chisinău: Dacă muzica nu este ascultată, înseamnă că nu există! (AUDIO/VIDEO)]

Amintim că anul acesta la Chișinău, la editura ”Prut Internațional” au apărut și două volume cu creații semnate de compozitorul Eugen Doga care nu au mai fost publicate până acum.

Sursa Foto/video | Pagina oficială de Facebook a lui Eugen Doga

Radio Chișinău

 

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.