Вы здесь

TVR MOLDOVA a premiat excelenţa şi performanţa în limba română la Chişinău. TVR. 14.12.2015

Sâmbătă, 12 decembrie, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, TVR MOLDOVA a sărbătorit doi ani de existenţă, alături de artişti dragi ai scenei româneşti, într-o gală eveniment numită „Gala Premiilor TVR MOLDOVA – Români pentru români”.

Premiile acordate în cadrul Galei TVR MOLDOVA:

Premiul pentru Performanță Artistică - Eugen Doga, compozitor.

Laudatio – Iuliana Gorea Costin.

Motto: Se crede că prin muzică și dans popoarele lumii încearcă să se racordeze la ritmul Universului, sau, poate, muzica și dansurile popoarelor  sunt parte din ritmul Universului…

Născut în stânga  Nistrului , la 1 martie, declară că este Mărțișorul mamei sale.
În copilărie, fascinat de taraful, condus de un muzicant orb,  pe nume Fedot Murga , visa să devină  asemeni  acelor muzicanți,  să poată  provoca  cât mai multă bucurie transformatoare în inima  oamenilor,  să  vadă o  nemărginită  dragoste de viață  pe chipurile celor, care-l vor asculta și admira.

 
 Pătruns de nostalgia și dorul sfâșiitor din sufletul mamei pentru Basarabia, își dorea să se facă cât mai repede mare, pentru ca să treacă  râurile plângerii  noastre și să  cunoască taina , care-i  provoca acea stare profund răscolitoare, observată  adesea  în ochii înlăcrimați ai mamei sale.

 A trecut   mări și  oceane,  a fost aplaudat pe numeroase scene ale lumii  de mii si mii de spectatori, afirmă,  însă: nu eu am cucerit lumea, ci muzica mea! 
 A fost decorat cu cele mai înalte distincții ale  României,  Republicii Moldova și Federației Rusie, este declarat Om al Mileniului și este unicul  compozitor român ale cărui lucrări  sunt incluse, alături de lucrările lui Ludvig  Van  Bethoven,  Volfgang Amadeus Moțart,  Iogan Sebastian Bah, Dimitrii Șostacovici în topul 200 cele mai bune lucrări clasice  din toate timpurile.  Este vorba de   valsul Gramofon și  Fiara mea blindă și tandră, recunoscut drept valsul secolului  XX.

Maria Mirabela,  Ana Pavlova,  O șatră urcă spre cer, sunt doar câteva dintre cele peste 200 de filme a câror coloană sonoră îi  poartă  semnătura.
A decis să-și serbeze împlinirile acasă,  cu cei pe care i-a știut dintotdeauna parte din inima și sufletul său,  în Casa cea Mare a neamului românesc - la  Ateneul Român. 
 Întrebat cum compune muzica,  ne răspunde : eu nu compun muzica , muzica exista peste tot,  eu doar o scriu.
 Prin Muzica scrisă de Domnia Sa,  prin ritmurile ancestrale ale strămoșilor daci, suntem provocați  să accesam  adevăruri universale,  sa străbatem Singurătatea în doi,   să ne privim în Oglinda clipelor, sa  accedem către  Universalitate....

În  vara acestui an,  când mireasma florilor  de tei ne  amintea  de poetul nostru  național Mihai Eminescu,  ne-a încântat  cu  spectacolul de autor " Dialogurile Dragostei", susținut în fața Catedralei Nașterea Domnului  din Chișinău, pentru toți doritorii de frumos. Dar, pentru că este un perfecționist și pentru Domnia Sa viața și opera poetului național rămâne o taină de pătruns, continuă  căutările. 

 A devenit Mărțișorul  nostru, al tuturor  românilor, simbol sacru  al purității și iubirii universale.

 Excelențele  Voastre,  Doamnelor si Domnilor,
 Premiul TVR Moldova - 2015 pentru Performanță  Artistică se acorda compozitorului, academician,  EUGEN DOGA!

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.