Vous êtes ici

Eugen Doga vine cu valsul iubirii la Bucureşti. jurnalul.ro. 25.08.2014

Melomanii din Capitală au ocazia de a-l vedea şi asculta în parc, la 31 august, pe un mare muzician. În România, puţini îi ştiu numele, deşi a creat capodopere, unele recunoscute aici doar atunci când enumeri câteva filme la care domnia sa a semnat coloana sonoră: “Şatra”, “O dramă la vânătoare” (unii au tradus, din ruseşte, titlul peliculei “Moi laskovîi i nejnîi zveri” astfel – “Tandra şi blânda mea fiară”), regizate de Emil Loteanu, sau “Maria Mirabela” de Ion Popescu Gopo. Este Eugen Doga, român din Chişinău, pe care Rusia aproape că şi l-a însuşit, invitându-l şi acum, la cei 77 de ani ai lui, să compună piese, să participe la mari concerte, la emisiuni de divertisment de la posturi tv, la festivaluri de film, la gale de binefacere. Ei îl văd ca pe un simbol al unei mari culturi. Însă acest mare compozitor face parte din cultura universală. Muzica pe care a scris-o l-a aşezat temeinic în această cultură.

În lume, Eugen Doga e celebru şi pentru multe alte creaţii. Pe lângă valsul din “O dramă la vânătoare”, recunoscut, printr-o decizie specială a UNESCO, ca fiind una din cele patru capodopere muzicale ale secolului al XX-lea, ştiut şi ca valsul iubirii, de remarcat şi valsul “Gramofon”, o superbă piesă inclusă în Top 200 al celor mai bune compoziţii clasice din toate timpurile – Top 200 Classical Music Pieces (poziţia 83, între poemul simfonic “Finlandia” de Sibelius şi Uvertura Egmont de Beethoven), top publicat pe site-ul History Rundown. Are peste 200 de compoziţii.

La 31 august în Parcul Titan, acolo unde Centrul Cultural Casa Artelor organizează a II-a ediţie a evenimentului “Ziua Limbii Române”, va veni Eugen Doga. Ca invitat special, domnia sa va susţine, în aer liber, de la ora 18:30, concertul extraordinar “Muzica tinereţii noastre” cu Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Tiberiu Soare, şi grupul coral Accoustic, dirijat de Daniel Jinga.

Va fi un regal muzical, spun organizatorii. Va fi într-adevăr un regal în acest “Parc al artelor”, pentru că va  fi la pian maestrul Doga. Să îi mulţumim regizoarei Alice Barb pentru acest eveniment ce va cuprinde şi alte acţiuni prilejuite de Ziua Limbii Române!

JURNALUL.RO

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.