Magazinul MUZICA a găzduit o premieră pentru România: lansarea albumului „MARI SUCCESE” (Casa de Discuri ”Eurostar”) al celebrului compozitor basarabean Eugen Doga, una dintre cele 200 de mari personalităţi ale lumii din toate timpurile. A fost o sărbătoare a muzicii şi a admirației faţă de marele muzician care, pe 1 martie 2017 va împlini 80 de ani!
La evenimentul prezentat de Octavian Ursulescu, au fost prezenți, actrița Medeea Marinescu, interpreții Iurie Sadovnic și Mihai Constantinescu (pe scenă), E.S. Mihai Gribincea, Ambasadorul Rep. Moldova la București, Radu Boroianu, Președinte ICR, Irina Marin Cajal, Min. Secretar de Stat Min. Culturii, gen. Mircea Chelaru, actorii Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Manuela Hărăbor, Crina Matei, Adrian Păduraru, Anca Pandrea, interpreții Corina Chiriac, Fuego, Dorin Anastasiu, Silvia Dumitrescu, Ileana Șipoteanu, Oana Sîrbu, Alina Mavrodin, Aurel Moga, Ioana Sandu, Marian Spînoche, grupul Alesis, Natalia Guberna, Ianna Novac și Octavian Dobrotă (Distinto), Carmen Rădulescu, regizorulMircea Mureșan (”Toate pânzele sus”, 88 ani), compozitorii Jolt Kerestely, Dumitru Lupu, Ionel Bratu Voicescu, scriitorii și publiciștii George Stanca, Marin Voican Ghioroiu și Teodor Vasiliu, poeta Rodica Elena Lupu, prof. univ. Eugen Blaga, violonistul Valentin Albeșteanu, Sida Spătaru, Lucia Popescu Moraru, Venera și Paul Stângă (”Eurostar”), promotorii Dorin Irimia, Livia și Ioan Gauzin, pictorul Traian Nica Țuckman s.a.
Radu Boroianu și Irina Marin Cajal i-au oferit lui Eugen Doga câte o diplomă de excelență, Alexandru Arșinel i-a dăruit o muzicuță, Fuego i-a înmânat 2 trofee, iar din partea Asociației Regal D’Art din Botoșani, Lili Bobu i-a dat un superb tablou-portret în tuș și un trofeu special (pian aurit, presărat cu cristale Swarovski). Tot un tablou creat special, i-a fost dăruit de Traian Nica Țuckman.
Maestrul Doga, unul dintre foarte puţinii compozitori ai lumii care au compus şi au interpretat toate genurile muzicale clasice, cu excepţia muzicii de operă, a lansat peste 30 de albume în mai multe ţări. A scris muzica a peste 200 de filme artistice, de ficţiune, documentare şi de animaţie și pentru 13 spectacole de teatru și a compus toate genurile, cu excepția muzicii de operă. A colaborat cu regizorul basarabean Emil Loteanu la filme produse de studiourile „Mosfilm” şi distinse cu premii naţionale şi internaţionale. În 1972 a primit “Scoica de Argint” la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul ”Lăutarii”, iar în 1976 acelaşi trofeu pentru coloana sonoră a filmului ”Șatra”, primul film sovietic prezentat în Europa, în Japonia şi SUA. „Sonetul” compus de Eugen Doga în 1973 a fost declarat în Japonia drept ”Cea mai frumoasă melodie a anului”.
Dintre filmele de desene animate cel mai cunoscut (de români) este „Maria, Mirabela” de Ion Popescu Gopo (1981), a cărui temă muzicală compusă de Eugen Doga a devenit şlagăr. ”Vocea”, Mihai Constantinescu s-a aflat pe scenă, alături de una dintre protagoniste, actrița Medeea Marinescu.
Despre valsul din scena de nuntă din filmul “Dulcea şi blânda mea fiară” (“My Sweet and Tender Beast”) – ecranizare a nuvelei „O dramă la vânătoare” de Anton Cehov, Preşedintele SUA Ronald Reagan a spus că este „cel mai bun vals al secolului XX”. Piesa care a devenit imnul official al J.O. de la Moscova (1980) și al J.O.de Iarnă de la Soci (2014), a fost declarată UNESCO una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX.Eugen Doga a compus muzica filmelor „Anna Pavlova” (1983) și „Luceafărul”, singurul omagiu cinematografic dedicat lui Mihai Eminescu.
Albumul ”MARI SUCCESE” începe cu valsul „Gramofon”, aflat pe locul 83 (înainte de uvertura „Egmont” a lui Beethoven, „Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski sau „Zborul bondarului” de Nikolai Rimski–Korsakov), într-un top internaţional întocmit de History Rundown cu cele mai bune 200 de piese muzicale din toate timpurile. „Dulcea şi blânda mea fiară” ocupă locul 94 (înainte de uvertura din „Bărbierul din Sevilla” de Rossini, “Stele şi Dungi pentru totdeauna”/”Stars and Stripes Forever” a lui John Philip Sousa şi „Marşul Rusesc, op. 426” al lui Johann Strauss). Tot pe album se află și cântecul “Oraşul meu”, compus pe versurile lui Ştefan Dogaru și care a devenit imnul oraşului Chişinău; piese ale lui Eugen Doga pot fi ascultate în autobuzele din capitala Rep. Molodva.
Ca un omagiu adus celui considerat de americani „Personalitatea Mileniului” (2000), iar de către ruşi „Şoimul de Aur” al muzicii defilm (Trofeul Academiei Naţionale şi Ştiinţe Cinematografice din Rusia, 2008), pentru ”piesele sale excepţionale, pătrunse de muzica sferelor cereşti”, Uniunea Astronomică Internaţională a Academiei de Ştiinţe din Rusia a acordat numele „Doga” uneia din planetele mici (planeta #10504), descoperită în toamna anului 1987.
Distins cu premiul UCMR în 2006, Acad. Eugen Doga, “Maestru în artă”, “Artist al Poporului”, “Om al Mileniului” şi fost deputat, este o celebritate mondială, cu zeci de ordine, medalii, distincții, concerte în întreaga lume. Ca o recunoaștere a realizărilor sale impresionante în domeniul componisticii, Eugen Doga a fost decorat cu înalte Ordine, Medalii și Distincţii ale Republicii Moldova și ale URSS: Ordinul „Merite deosebite pentru patrie de gradul IV”. În 1997 fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer. Pe 26 august 2008, președintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a acordat titlul de „Laureat al Premiului de Stat” pe anul 2008, ”pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale”. A primit medalia „Pentru serviciul credincios în beneficiul Patriei” (Rusia, 2008) şi Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofițer, acordat de preşedinţia României în 2014. Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa.
TOP Romanesc.ro
1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.