La 1 martie, în satul Mocra, din raionul Râbnița, s-a născut talentatul compozitor Eugen Doga. Deși s-a stabilit la Moscova, maestrul își celebrează cea de-a 77-a aniversare acasă, în Moldova.
Și-a început cariera de muzician ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune și Radiodifuziune, încă din perioada studenției.
Compozitorul Eugen Doga a scris muzică la peste 200 de filme, printre care: “Nunta la palat”, “Singur în fața dragostei”, “Zece ierni pe o vară”, “Explozie cu efect întârziat”, “Durata zilei”, “Casă pentru Serafim”, “Lăutarii”, “Șatra”, “Gingașa și tandra mea fiară”, “Anna Pavlova”, “Patul lui Procust” etc.
Maestrul a realizat și coloana sonoră a peliculelor: “Capra cu trei iezi”, “Maria Mirabela”, serialul “Guguță”; a semnat muzica pentru spectacolele: “Radu Ștefan, întâiul și ultimul”; “Pe un picior de plai”; “Ce frumoasă este viața”; “Păsările tinereții noastre”; “Sfânta sfintelor”; baletele “Luceafărul” și “Venancia”.
Compozitorul a fost decorat cu înalte distincții de stat ale Republicii Moldova precum și ale URSS, inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M., Artist al Poporului din U.R.S.S., laureat al Premiului “Boris Glăvan” al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. și al Premiului de Stat al СССР.
A fost decorat cu Ordinul Republicii, Ordinul Pentru merite în fața Patriei, Ordinul Dinamo România, în grad de Comandor, Medalia “Mihai Eminescu” și Medalia de Aur “Omul secolului XX”. În 1992, Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei.
Institutul Internațional de Cinematografie, din Moscova, i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa, iar anul 2007, a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept “Anul Eugeniu Doga”.
1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.