Sie sind hier

Concert aniversar Eugen Doga - 80. Radio Romania muzical. 12.09.2017

Concert aniversar Eugen Doga - 80

Publicat: marţi, 12 Septembrie 2017 , ora 9.12 

Marţi, 12 septembrie 2017, ora 19:00 la Filarmonica "Oltenia" din Craiova, are loc concertul extraordinar aniversar EUGEN DOGA - 80 - COMPOZITOR, PIANIST, DIRIJOR.

Îşi dă concursul Orchestra Simfonică a Filarmonicii "Oltenia", dirijor Alexandru Iosub.

În program:

Majestic marş

Intermezzo

Solist: Eugen Doga (pian)

Ochiul tău iubit (versuri Mihai Eminescu)

Solistă vocală: Mihaela Popa

Baladă

Parafrază

Solist: Octavian Gorun (vioară)

Te ştiam numai din nume (versuri Veronica Micle)

Solistă vocală: Olga Şain

Cascada de Paris

Solist: Mihail Tcaci (acordeon)

Pârâiaşul

Solistă: Corina Stănescu (pian)

Codrii mei frumoşi (versuri Petrea Cruceniuc)

Solişti vocali: Janina Spiridon, Cristian Tălîngă

Pe vaporaş

Solistă: Corina Stănescu (pian)

Am plecat făr' de căinţă (versuri Veronica Micle)

Solistă vocală: Cristina Cristache

Adagio şi Rondo

Solist: Eugen Doga

Gramofon

Solist: Eugen Doga

Sârba

Pasăre cu pene albastre (versuri Veronica Micle)

Solistă vocală: Olga Şain

Eterna

Solişti: Dumitru Stănescu (trompetă), Eugen Doga (muzicuţă)

Aş vrea să viu la tine (versuri Veronica Micle)

Solistă vocală: Andreea Bălan

Oraşul meu alb

Sonet

Solist: Eugen Doga

"Nană Ţoha" din filmul "Şatra"

Solistă vocală: Janina Spiridon

Ştefan cel Mare (versuri Mihai Eminescu)

Grup vocal: Andreea Bălan, Cristina Cristache, Mihaela Popa, Janina Spiridon, Olga Şain, Nicolae Cucu, Cristian Tălîngă, Mircea Tudora

Valsul din filmul "Dulcea şi tandra mea fiară"

Hora prieteniei

Eugen Doga (n. 1 martie 1937, în satul Mocra, RASS Moldovenească, azi Republica Moldova) este un renumit compozitor din Republica Moldova, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992). Valsul din filmul "Dulcea şi tandra mea fiară", scris de Eugen Doga, a fost ales în 2014 de UNESCO drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX.

A studiat la Şcoala de muzică "Ştefan Neaga" din Chişinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chişinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov şi la Institutul de Arte "Gavriil Musicescu" din Chişinău (1960-1965), la clasa de compoziţie a profesorului Solomon Lobel.

Şi-a început cariera de muzician ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune şi Radiodifuziune, încă din perioada studenţiei (1957-1962). A predat apoi ca profesor la Şcoala de Muzică "Ştefan Neaga" din Chişinău (1962-1967) şi a fost membru al colegiului redacţional şi de repertoriu al Ministerului Culturii al RSS Moldoveneşti (1967-1972).

Domeniul în care se afirmă cu vigoare şi care îi aduce notorietatea internaţională este arta componistică. Debutează în anul 1963 cu un cvartet de coarde, pentru a se impune, pe măsura dobândirii recunoaşterii profesionale. Este autor al unor lucrări valoroase în genul muzicii de estradă, de film şi de scenă. În afară de preocuparea sa pentru muzica de film, este autor al mai multor compoziţii originale (cântece devenite şlagăre, lucrări camerale şi balet).

A scris mai multe cantate, printre care: "Curcubeul alb", "Primăvara omenirii", "Vocea omenească", poeme simfonice, cum ar fi: "Inima veacului". A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanţe, poemul simfonic "Mama", ciclul pentru orchestră de estradă "Ritmuri citadine", ciclul coral "Marş gigant", 4 cvartete de coarde, cântece de estradă ("Codrii mei frumoşi", "Cântec despre oraşul meu", "Cred în ochii tăi", "Florile dragostei", "Iubeşte, iubeşte", "Am visat ploaia" etc.), cântece pentru copii ("Imn soarelui", "Fie soare întruna", "Moş Crăciun" ş.a.).

Eugen Doga este considerat unul dintre cei mai renumiţi compozitori de film şi TV din spaţiul ex-sovietic. A debutat la studioul cinematografic Moldova-film în anul 1967, semnând muzica pentru comedia "Se caută un paznic". A scris muzică la peste 200 de filme: "Nunta la palat", "Singur în faţa dragostei", "Zece ierni pe o vară", "Explozie cu efect întârziat", "Durata zilei", "Casă pentru Serafim", "Lăutarii", "Şatra", "Dulcea şi tandra mea fiară", "Anna Pavlova", "Patul lui Procust" etc.

Este semnificativă contribuţia sa la dezvoltarea filmului de animaţie din Republica Moldova, realizând coloana sonoră a peliculelor "Capra cu trei iezi", "Maria Mirabela", serialul "Guguţă" ş.a. A semnat muzica pentru spectacolele: "Radu Ştefan, întâiul şi ultimul", "Pe un picior de plai", "Ce frumoasă este viaţa", "Păsările tinereţii noastre", "Sfânta sfintelor", baletele "Luceafărul" şi "Venancia" ş.a.

Spectrul variat al genurilor abordate demonstrează deschiderea extraordinară a compozitorului pentru cele mai diverse modalităţi de exprimare sonoră, pentru zone tematice şi stilistice diferite. Muzica sa este, în toate ipostazele, antrenantă, vibrantă şi sinceră, ea cucereşte ascultătorul prin generozitatea melodică şi autenticitatea emoţiei pe care o comunică.

Eugen Doga a fost ales ca deputat al poporului în Sovietul Suprem al R.S.S.M. în legislaturile IX - XI, apoi ca deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. De asemenea, a fost membru al Comitetului de conducere al Uniunii Compozitorilor din URSS şi Uniunii compozitorilor din Moldova, vicepreşedinte al UCM. La sfârşitul anului 2015, strada pietonală Alexandru Diordiţă din Chişinău a fost redenumită în "strada Eugen Doga". Eugen Doga şi-a exprimat susţinerea pentru mişcarea de unificare a Republicii Moldova cu România.

Ca o recunoaştere a meritelor sale în domeniul componisticii, Eugen Doga a fost decorat cu înalte distincţii de stat ale Republicii Moldova precum şi ale URSS, inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M. (1967), Artist al Poporului din URSS (1987), laureat al Premiului "Boris Glăvan" al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. (1980) şi al Premiului de Stat al URSS (1986).

În anul 1972, a primit "Scoica de Argint" la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul Lăutarii, iar în 1976, "Scoica de Aur", pentru coloana sonoră a filmului Şatra.

În anul 1997, fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofiţer. În 2008, a primit Ordinul "Pentru merite în faţa Patriei" (acordat de Rusia), Medalia "Mihai Eminescu" şi Medalia de Aur "Omul secolului XX" (SUA, 1998). La data de 30 decembrie 1992, compozitorul Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internaţional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autorităţile Republicii Moldova drept "Anul Eugeniu Doga". La 26 august2008, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a acordat Premiul de Stat pe anul 2008 şi titlul de "Laureat al Premiului de Stat" pe anul 2008, pentru contribuţia de excepţie la dezvoltarea artei muzicale naţionale şi universale.

Pe 26 martie 2014, preşedintele României, Traian Băsescu, l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios", în grad de Mare Ofiţer.

În 2016, a primit titlul de "Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova"!

Radio Romania muzical

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.