当前位置

Eugen Doga - compozitorul nepereche al timpurilor noastre. Polotic.md. 26.10.2015

Ne-a demonstrat de zeci poate de sute de ori că muzica sa nu are hotare, limite sau asemănare. A atins întotdeauna coardele inimii fiecărui ascultător. A scris muzică la peste 200 de filme: “Lăutarii”, “O şatră urcă la cer”, “Gingaşa şi tandra mea fiară”, “Anna Pavlova”, “Patul lui Procust”, etc. Astfel maestrul Eugen Doga, VIP-ul acestei săptămâni, a devenit unul dintre cei mai renumiţi compozitori de cinematograf şi filme TV din spaţiul post-sovietic.

Cel de-al 40-lea președinte al SUA, (a activat în perioada 1981-1989) Ronald Reagan a afirmat public că valsul din filmul “Dulcea și tandra mea fiară” este “Valsul secolului XX”. ”Eu încerc cu muzica mea să adun lumea, să o fac mai bună” menționează Eugen Doga, întors în țară pentru 4 zile de la Moscova, unde își petrece marea majoritate a timpului. Maestrul spune că nu scrie niciodată muzică pe texte, doar în baza poeziilor bune, pe versurile lui Mihai Eminescu, Grigore Vieru, pentru că ”melodia nu poate fi scrisă aşa pur şi simplu, eu scot din poezie muzica. Întotdeauna fac doar o singură variantă, de ce trebuie să am ciorne, niciodată nu scriu pe ciornă, toate sunt în creierul meu, consider că dacă începi să faci mai multe variante înseamnă că nu ai găsit codul pentru această poezie”.
Eugen Doga este născut la 1 martie și în acest an a rămas indignat de faptul că de ziua sa de naștere nu a primit nici un mesaj de felicitare de la oficialităţile din Moldova, dar „am primit mesaj de felicitare de la preşedintele rus, Dmitrii Medvedev şi de la soţia acestuia. Straniu! Oare de ce m-au felicitat, doar nu a fost jubileu. De fapt, cel mai tare mă întristează că cei din Moldova tac, nu înţeleg de ce”. De asemenea, VIP-ul săptămânii este foarte supărat pe guvernarea de la Chișinău că timp de 20 de ani se discută despre limba de stat din Constituţie și încă nu s-a ajuns la un consens, ”nu cotează română, moldovenească, dar vorbeşte-o corect şi frumos, cred că aceasta este cel mai important”.
Am discutat despre politică cu Eugen Doga, pentru că a fost deputat în primul Parlament și cunoaște mai multe dedesubturi din acest domeniu. ”M-am implicat în politică pentru a afla toate aceste subtilităţi, toată această şmecherie, pentru că acolo se fac foarte multe nebunii. Pentru că noi depindem foarte mult de Rusia, se ridică preţurile acolo se ridică şi aici, serviciile comunale cresc acolo, cresc şi aici, un singur lucru diferă - salariile. Și încă ceva acolo e Rusia şi se vorbeşte ruseşte, aici e Moldova unde nu se vorbeşte româneşte, încă se discută în ce limbă vorbim”, spune compozitorul.
Atunci când nu scrie muzică, Eugen Doga se bucură alături de soția Natalia de succesele fiicei lor Viorica, care este jurnalist la postul public de televiziune din Chișinău și de nepoțelul Domenico elev în clasa a doua. În ziua în care am realizat interviul, VIP-ul săptămânii nu era într-o stare foarte bună de sănătate, motiv pentru care nu am reușit să facem poze, atât de așteptate de noi.   
1. Ați mai scris recent muzică pentru filme?
Din 1983 nu am mai scris nimic pentru Republica Moldova. Nu s-a comandat, nu s-a imprimat nimic. Se cântă Mozart, Ceaikovski, dar ce, vin ei să scrie notele? De aceea eu de multe ori spun că mă simt înstrăinat. Lumea nu mă cunoaşte. Tinerii merg la nunţi şi cumătrii. Oamenii au uitat de muzica bună. Câte concerte am avut aici, concerte foarte mari și nici o bucată nu s-a imprimat. De ce? În ultimii ani am început să fac şi muzică electronică. Îmi place. În ultima perioadă am scris muzică sonoră pentru filmul „Cromov”, filmat la Paris în perioada anilor 1915 -1925, pentru „Regina Margo”, „Peştişorul de aur”.
2. De când nu ați mai avut un concert la Chișinău? Plănuiţi ceva?
Concerte aici se fac o dată la 5 ani, la jubilee. Pot spune că nici nu am probleme cu număratul anilor, pentru că o face statul. Acum lucrez la 2 proiecte, unul în Europa şi altul în Orientul Mijlociu, dar depinde cum mă voi simţi, pentru că am mari probleme de sănătate. Eu, totuşi, voi încerca pentru că nu pot trăi fără scenă.
3. Când obișnuiți să compuneți mai des muzica, într-o anumită perioadă de timp, de anotimp?
Creația nu are orar, nu știe de calendar, ea nu duce cont de nimic, la fel ca și dragostea. Îmi place foarte mult când primele raze ale soarelui cad pe pian, posibilitate ce o am la Moscova, iar eu să fiu acolo, fredonând o melodie. Arta nu știe de cea mai mare tâmpenie pe care a inventat-o omul, care este ceasul și calendarul. Creația, dragostea şi viața nu cunosc aceste lucruri. Viața apare când apare și dispare atunci când dispare, fără oră și calendar. Nu știu ce e asta inspirație, ea este ca un motor electric, cât se învârtește produce energie electrică, când se stopează se termină și energia electrică. Așa se întâmplă și în creierul nostru: dacă încerci să cauți ceva, îl pui în mișcare și nu se liniștește până nu găsește soluții. Unii spun că aceasta este inspiraţia, însă eu mă feresc de acest cuvânt. 
Orice lucru nu se face la întâmplare, dacă vrei ceva să ai, trebuie să dai comandă creierului și poți face orice, dar fără comandă nu se face nimic. Lucrările mele sunt toate diferite, nici una nu seamănă cu alta. Creația este o muncă foarte dificilă, mi se întâmplă să mă pregătesc luni de zile pentru o melodie. Totuşi nu am schițe, întotdeauna scriu partitura în original.
Toți mă întreabă cum am scris valsul ”Dulcea și tandra mea fiară”, păi l-am scris peste noapte, dar jumătate de an înainte de aceasta în creier s-a lucrat, pentru că am primit comanda cu jumătate de an de a-l scrie.
Arta nu are reţetă, ea este descoperire și cei care o caută o găsesc. Arta înseamnă cum poţi să te găsești pe sine în sine. Nu mă interesează ce este la modă și ce nu. Mi-ar plăcea să ascult muzica care încă nu s-a ascultat niciodată, dacă mi-ar plăcea ce este scris, atunci nu aș mai putea scrie.
4. Ce ați mai dori să realizați? Credeți că ar mai fi ceva ce încă nu ați făcut?
Aproape nimic nu am realizat din ceea ce am dorit, eu sunt un utopist în creație, dar și în viață, am probat toate genurile de muzică, în afară de operă care acum este în lucru. Acum vreau să scriu melodia pentru filmul ”Dialogurile dragostei”, protagoniștii căruia sunt Mihai Eminescu și Veronica Micle. Îmi place tema dragostea, pentru că ea stă la temelia oricărei activități, chiar și a naturii.
5. Care ar fi 3 lucruri de care nu v-ați despărți niciodată?
De viață! Îmi place foarte mult viața și nu aș vrea să mă despart de ea. Îmi doresc o viață cât mai lungă. De muncă! Ea este pentru mine un dar. Eu sunt fecior de țăran și îmi place, iar lipsa de muncă este cea mai mare pedeapsă. De patrie! Duc un dor grozav de patrie, cu toate că nu știu unde și ce este ea, dar o simt.
6. Cum decurge o zi obișnuită pentru Dvs?
În mod diferit şi nu prea organizat. Mă trezesc devreme, pe la 7.30 și mă culc la 3 noaptea. Niciodată nu m-am culcat mai devreme, pentru că nu-mi ajunge timp. Primul lucru care îl fac atunci când mă trezesc e să beau un ceai cu plante și mintă din Moldova. După care verific poşta electronică și apoi lucrez asupra muzicii, scriu pentru filme. Am foarte puțini prieteni, pentru că pentru ei trebuie să ai timp, iar un prieten este ca o floare. 
Eu aduc toate florile de la concerte acasă, îmi plac foarte mult florile, aplauzele, îmi place când sala este plină. 
7. Ce părere aveți despre noua guvernare de la Chișinău, sunt vizibile modificările pe care le face AIE?
Cred că face bine ceea ce face, schimbarea nu prea se vede, pentru că însuși Isus Hristos dacă ar veni pe pământ în zilele noastre nu cred că s-ar descurca. Ceea ce fac ei este foarte bine, chiar şi cu acest gard de sârmă ghimpată care a fost scos de la frontieră este un răsunet foarte puternic internaţional, pentru că contează simbolul politic. Merită o apreciere înaltă, pentru că Europa nu este de acord, România face probleme, dar asta nu contează, eu cred că mulţi, din păcate, privesc, dar nu văd, ascultă, dar nu aud, citesc, dar nu înţeleg. Trebuie să mergem cu multe lucruri radicale, chiar şi PCRM ne creează atâtea probleme, atâtea deportări, atâtea minciuni. Chiar şi pentru mine, în 2007, când au declarat anul Eugen Doga, nu au făcut nimic. Până astăzi nu au finisat nici un proiect, ei doar promit şi nu mai fac nimic, astfel lumea poate crede că eu nu mai fac nimic, însă nu este corect. Gata cu comunismul, nu se mai poate, chiar nimeni nu face nici o analiză a ceea ce au făcut ei?       
8. Cum credeți, ar fi mai bine să fie organizate alegeri anticipate sau un referendum și modificarea art. 78 din Constituție?
Nu cred că cei de la Veneţia (Comisia de la Veneția) cunosc situaţia mai bine decât noi. Mie nu-mi place Uniunea Europeană, pentru că oricum este o Uniune, iar noi am ieşit nu de mult din Uniune, doar că se numea Sovietică şi eu cred că este acelaşi lucru. Nu doresc, dar cred că va fi la fel. Ei au făcut câteva recomandări şi noi, moldovenii, trebuie să trăim după aceste legi, consider că nu este corect.
Mi se pare că nu este cazul să riscăm organizând referendumul. E necesar să se caute alte soluţii. Nu sunt jurist, dar cunosc situaţia şi ştiu că comuniştii nu dorm. Ei sunt foarte bine mobilizaţi, nu au atâtea contradicţii între ei şi cred că este riscant, căci pot să revină din nou la putere. Dar dacă vin nu mai scăpăm de ei. Ţăranul nostru este primul care votează pentru ei, mai ales că le-au adăugat 2 lei la pensie. Nu pot înțelege modul cum procedează comuniștii la ședințele parlamentului. Dacă nu le convine ceva, părăsesc sala de şedinţe. Ar trebui să li se reducă salariul cu fiecare şedinţă nefrecventată, chiar ar putea fi penalizaţi cu excluderea din Parlament, dacă nu-şi îndeplinesc obligaţiunile, pentru că astfel nu se respectă legile. Cred ar fi cazul ca actuala guvernare să ia decizii mai dure,chiar radicale.
9. Suntem în preajma sărbătorilor de paște. Cum obișnuiți să sărbătoriți?
Nu prea înțeleg semnificația sărbătorilor, nu am timp pentru ele îmi iau prea mult timp, nu am fost în concediu niciodată în viaţă. Așa m-a educat profesorul meu de la liceu, care se ocupa cu mine zi de zi, de la 6 dimineața, iarna, vara, sărbători, nu avea importanță. Nu îmi place să mănânc mult, mănânc modest. La sărbători însă trebuie să mănânci și să bei. Ele pentru mine nu există. Rar când merg la biserică și dacă o fac merg doar din curiozitate, pentru că îmi place să văd ce se află în spatele a ceea ce se vede, dar eu mă conduc de ceea ce este scris în Biblie. Dumnezeu este peste tot și dacă este așa de ce atunci trebuie să mă duc la biserică. Eu acasă am o icoană Maica Domnului și Isus Hristos la care mă rog. În ziua de Paște desigur mănânc pască și ouă sfințite.
Autor: Dorina Arsene

Politic

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.