Pe 22 aprilie anul 1850 s-a născut poeta Veronica Micle, iubita geniului literaturii române - Mihai Eminescu.
Pe versurile ei Eugen Doga a scris mai mult de 40 de lucrări care au intrat în ciclul muzical „Dialogurile dragostei“ - o poveste de dragoste între cei doi poeți.
„Eu cred că aceste două mari personalități din istoria culturii românești au fost create una pentru alta. Cred că multe lucrări nu ar fi apărut, dacă cei doi nu se cunoșteau. Veronica era o poetă genială... Niște poezii extraordinare, atâta dragoste, atâta căldură, atâta ură, devotament, pasiune, atâta spațiu în aceste sentimente. Nu le găsești la nimeni în literatură. Creația celor doi era legată. De exemplu, în „Povestea codrului” găsim acest lucru și la Eminescu, dar și la Veronica. Simțirile lor erau într-adevăr într-un dialog”, spunea într-un interviu maestrul Eugen Doga.
Îmbătată de florile teiului, de vorbele ademenitoare şi dulci, de tot ce ne înconjoară, acolo pe bancă la Copou, mă credeam lângă tine cea mai fericită femeie.
Veronica Micle
în Corespondenţă Mihai Eminescu - Veronica Micle
Ianuarie 1882
Dulcea mea Veronică,
Ceea ce cineva are mai scump trebuie să-și păzească cu toată discreția. Găsit-am oare noi amândoi din nou comoara noastră pierdută, odorul nostru neprețuit, dragostea noastră? Dacă am regăsit-o, să nu mai spunem nimănui când (sic) de adânc o îngropăm în inimele noastre, cât de ascuns și de dulce arde în noi. Nici un obraznic și nici un indiscret să nu mai prinză de veste.
Mihai Eminescu
Eu viața Eminescu-Micle, în tot ceea ce citesc, o văd ca pe un film. Îmi imaginez ce se petrecea cu autorii. De exemplu în perioada din 1872, când au fost certați pentru mai bine de jumătate de an: ”Te duci…” scrie Eminescu, sau ”Nu plânge”. Multe versuri au fost scrise în această perioadă. Veronica Micle l-a blestemat cu cele mai groaznice blesteme. Dar tot ea mărturisește că acestea nu era decât dragoste. Ea îl iubea la nebunie. Toate bârfele în adresa ei, sunt din necunoștință. Nu-i cunosc opera. Exact cum se proceda pe timpul sovietic, cartea nu am citit-o dar el e dușmanul țării. Eu nu am aceste prejudecăți, eu citesc lucrările ei. Atât de mult mi-au pătruns în fire că deja nu cred că voi putea renunța să scriu pe versurile ei. Păcat că sunt foarte puține publicate. O cărțulie de vreo 30 de lucrări. Probabil sunt mai multe, dar încă nu au ajuns la tipar, fiindcă în România e la fel ca aici. O urăsc până acum, o critică că a fost într-un fel sau altul. Dragii mei, aș vrea să îi adun pe toți acești critici, să scrie măcar un vers la nivelul Veronicăi.
Eugen Doga
Eu din parte-mi dacă pot și am ceva de mărturisit este că de te vei duce în lumea întreagă, să nu te văd ani de zile, să nu aud nimic de tine și tot te voi iubi și voi gândi la tine cu drag.
Veronica Micle
1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.