当前位置

Reportaj TVM de la Mocra, Râbnița, unde compozitorul Eugen Doga a ajuns totuși pentru filmările la noul documentar. Flacara TV. 9.10.2017

Eugen Doga a ajuns în satul de baştină, Mocra, raionul Râbniţa, în pofida tuturor obstacolelor! Aici au avut loc filmări pentru noul documentar realizat de Flacăra Film, în colaborare cu MoldCinema(Adela Mateevici) și CIOfilm (Sergiu Ciorescu), cu prilejul celei de-a 80-a aniversări a maestrului. Telespectatorii Moldova 1 sunt primii care urmăresc imagini exclusive cu momentele emoţionante, trăite de protagonistul documentarului, la revederea locurilor natale.

Deşi, trecerea peste Nistru a decurs fără probleme datorită eforturilor Guvernului Republicii Moldova, a fost totuşi dureroasă pentru compozitor…

„Noi am trecut Nistrul cu bodyguarzi, asta este greutatea, această trecere cu bodyguarzi la mama… De fiecare dată mergeam aici cu inima deschisă, fără a avea probleme”, a declarat compozitorul și academicianul Eugen Doga.

„Am dorit să plecăm cu helicopterul cum a făcut-o Emil Loteanu în 1983, l-a dus pe Eugen Doga la mama cu  helicopterul, dar separatiştii din regiunea transnistreană nu ne-au permis, dar graţie Guvernului nostru, care a purtat negocieri cu Moscova, cu Ambasada Federaţiei Ruse, am ajuns, totuși, la Mocra fără a trecere controlul pe Nistru, fără a ni se cere paşaport, ceea ce a contat enorm pentru Eugen Doga”, a declarat autoarea documentarului, Luminița Dumbrăveanu.

Maestrul Eugen Doga cu sora sa, Galina, primblându-se în centrul satului Mocra, Casa de Cultură, 3 oct. 2017

Marele compozitor a venit la Mocra însoţit de sora sa, Galina din Râbniţa, iar acasă a fost întâmpinat de nepoţii Natalia şi Petru.

„Am fost în casă. Se vede că acolo sufletul mamei încă cred că mă aşteaptă să vin… Desigur, primul popas l-am făcut la cimitir, acolo unde-i mama pe vecie.”, a mai spus Eugen Doga.

Sora Galina, elevul Stelian Cibotaru, compozitorul Eugen Doga, scenarista Luminița Dumbrăveanu pe platoul de filmare din curtea casei părintești a maestrului, Mocra, 3 oct 2017

Anterior Luminiţa Dumbrăveanu a scris o carte „Eugen Doga: Muzica prima şi ultima mea iubire” și a realizat un documentar enciclopedic despre marele compozitor.

„Este a doua lucrare capitală care o face şi mă bucur că totul e cu atâta dragoste. Sunt mulţumit că am această posibilitate să apar în anul acesta jubiliar în faţa lumii cu amprente frumoase”, mai spune compozitorul Eugen Doga.

„Filmările de la Mocra erau filmări-cheie pentru acest documentar şi noi am obţinut să ajungem acolo, să-l filmăm şi pe copilul Eugen Doga printr-un băieţel care joacă acest rol. Deci, să filmăm rădăcinile, locul unde Dumnezeu a slobozit Harul asupra lui, pentru că Eugen Doga, pe linia mamei, se trage din feţe bisericeşti”, a mai comunicat Luminița Dumbrăveanu.

Stelian Cibotaru, băieţelul care joacă rolul lui Eugen Doga, seamănă mult cu marele compozitor în copilărie…

Filmările la Mocra sunt o filă din documentarul conceput ca un bilanţ al vieţii şi activităţii lui Eugen Doga. Premiera este preconizată pentru sfârşitul anului 2017.

Elevul Stelian Cibotaru în rolul copilului Eugen Doga din film, s. Mocra, R. Moldova, 3 oct. 2017

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

Maeștrii Pavel Bălan și Eugen Doga, două legende în viață ale cinematografiei din Moldova de Est, care au debutat împreună în filmul artistic „Se caută un paznic” (1967) al mult regretaților artiști Vlad Ioviță și Gheorghe Vodă și au rămas prieteni până în prezent. Hoinărind prin satul Mocra, 3 oct. 2017

Echipa de filmare la casa părintească a maestrului Eugen Doga (de la stânga la dreapta): operatorii de imagine Nichita Birkin, Sergiu Ciorescu (CIOfilm); cunoscutul cineast Pavel Bălan (consultant principal la film); elevul Stelian Cibotaru (rolul copilului E. Doga); Natalia (gazda); Galina, sora maestrului Doga, Luminița Dumbrăveanu, autoarea filmului (Flacăra Film); Andrei Aparatu (inginer dronă); rândul doi – Petru (gazda); Larisa Verdeș (redactor, scenaristă Flacăra Film) și cei doi ofițerii ai Forțelor Ruse de Menținere a Păcii din zona separatistă transnistreană, care ne-au însoțit în perioada aflării noastre în stânga Nistrului. Mocra, rn. Râbnița al R. Moldova, 3 oct. 2017

Flacara TV

 

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.