Eşti aici

Compozitorul Eugen Doga a editat o carte de proză memorialistică. Moldpres. 1.11.2021

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. O carte de proză autobiografică, intitulată ”Viața mea așa cum a fost să fie”, semnată de compozitorul Eugen Doga, Artist al Poporului, a apărut recent la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.

"Am cuprins-o în brațe ca pe un copil mult iubit și nu credeam că e adevărată, că e cartea la care am lucrat cu dragoste mult timp. Nici nu știam cum se va numi, fiindcă voiam să scriu despre toate, să cuprind lumea, dar la un moment dat am înțeles că mâinile-mi sunt prea scurte, iar lumea — foarte mare", a scris zilele acestea, pe rețelele de socializare, autorul.

Solicitat de agenție, compozitorul Eugen Doga a menționat că volumul cuprinde 400 de pagini și a fost scos de sub tipar într-un tiraj de 2000 de exemplare. Ideea de a scrie o carte i-a venit cu mulți ani în urmă. Mai întâi credea că va fi o carte de nuvele. Apoi s-a gândit să-și recapituleze biografia în ordine cronologică. Dar din ce a scris, spune compozitorul, au ieșit niște memorii tradiționale. În volum sunt pagini consacrate lui Grigore Vieru, Emil Loteanu, Ion Popescu Gopo, Alexandru Samoilă ș.a.

”Sper că după ce veți citi această carte, veți putea să vă plimbați mai liniștit prin cronica virtuală a vieții voastre, care cred că vă va invita în copilărie, la bunii prieteni de demult, în locurile tainice și romantice ale primelor sărutări, în care întâmpinați odinioară zorii și primăverile. M-am străduit, în măsura în care e cu putință, să fiu obiectiv, să reproduc multe momente prin negura vremii, care nu se limitează la întorsul filelor calendarului, ci ne mai și atrage în vâltoarea ei și ne revine o luptă grea pentru a ne menține în zona ei de atracție, ca să nu fim aruncați în niciunde. Sper foarte mult că în timpul acestei plimbări o să vă scoateți ochelarii fumurii de pe ochi și căștile din urechi și o să le oferiți receptorilor ființei voastre să capteze informațiile care sunt produsul vieții mele imperfecte, dar foarte interesante și bogate în evenimente”, notează compozitorul în prefața cărții.

Într-un interviu acordat recent Agenției, Eugen Doga a afirmat că anul trecut i-a apărut ediția a II-a, adăugită și completată, în două volume, ”Dialogurile dragostei. Arii și romanțe pe versuri de Mihai Eminescu şi Veronica Micle”. Cele două volume au 162 și, respectiv, 172 de pagini. Acum maestrul a pregătit pentru tipar cel de-al treilea volum din ciclul ”Dialogurile dragostei”. ”Lucrez la acest proiect timp de opt ani.  Mă pregătesc pentru înregistrarea pieselor incluse în carte. Circa 60 la sută dintre piese au fost înregistrate anterior, astfel încât mi-au mai rămas 40%”, a precizat compozitorul.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii" și ”Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cântece pentru copii.

Compozitorul Eugen Doga a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific Artist al Poporului, cu ”Ordinul Republicii”, ordinul "Steaua României" în grad de comandor, cu ordinul "Serviciul Credincios" (România), cu ordinul "Za zaslughi pered otecestvom" și cu ordinul ”Alexandr Nevski” (Rusia). Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingașa și tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

Moldpres 

 

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.